Deep democracy zorgt ervoor dat, zonder te oordelen, ‘dat wat gezegd moet worden, gezegd kan worden.’ Het is dus geschikt bij het bespreekbaar maken van een conflict maar ook nadrukkelijk bij het gebruiken van het potentieel van de groep bij besluitvorming. We voeren deep democracy uit met kleine (6+ deelnemers) en hele grote groepen (100+ deelnemers).
De afwijkende mening zoeken, uiten, horen en verspreiden
De door Myrna Lewis ontwikkelde methode van deep democracy biedt een besluitvormingsmodel waarbij de inbreng van alle betrokken partijen actief wordt gezocht. Alles draait om het creëren van een omgeving die voldoende veilig is voor de afwijkende mening om achtereenvolgens gezocht, geuit, gehoord en verspreid te worden. Dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is.
De gecertificeerde deep democracy begeleider haalt tijdens het intakegesprek op wat het doel van het traject is. Vervolgens worden de deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan de sessie. Afhankelijk van het onderwerp, de ervaren of vermoede emoties en de groepsgrootte bepalen we hoeveel tijd er nodig is voor de (eerste) sessie. Meestal is dat een dagdeel of een dag.
We starten altijd met een ‘check-in’, een aantal vragen die relevant zijn voor de context. Vervolgens volgen we de 5 stappen van deep democracy:
1 | Verzamel alle invalshoeken
2 | Zoek actief naar afwijkende meningen of, meer algemeen, naar de ‘nee’
3 | Zoek ondersteuning voor de afwijkende meningen (indien van toepassing: neem een besluit)
4 | Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit
Als de stappen 1 t/m 4 onvoldoende zijn om tot een door iedereen gedragen besluit te komen:
5 | Conflictresolutie/duik in de onderstroom
Er zijn diverse activerende werkvormen waar we mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld een zogenaamd ‘gesprek op voeten’, waarbij je door (fysiek) achter iemand te gaan staan kunt laten zien dat je het met die persoon eens bent. Om vervolgens net zo makkelijk achter iemand te gaan staan die het tegenovergestelde beweert. Immers, er zijn vaak vele kanten aan een verhaal.
Wij zij ervan overtuigd dat een gesprek, conflict of besluit krachtig wordt als alle perspectieven gehoord worden. Wij zorgen voor de veilige omgeving om die perspectieven boven water te krijgen. Dat is overigens iets anders dan eindeloos ‘polderen’, we zorgen er wel degelijk voor dat er knopen worden doorgehakt.