Mindfulness is de techniek om met aandacht te leven. Mindfulness wordt steeds bekender als effectieve (evidence-based) aanpak van o.a. stress. Maar, wat is mindfulness eigenlijk? En hoe werkt stress en hoe kunt u hier gezond als onderwijsgevenden mee omgaan?
Tijdens deze training geven wij antwoord op deze vragen. Deze training is een interactieve afwisseling van korte oefeningen en korte theoretische achtergrond. Het biedt handvatten om in het werk en dagelijks leven toe te passen.
Wat is mindfulness?
Met mindfulness leren deelnemers bewust omgaan met spanning en stress en de energie beter te doseren. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker aan. De studiedag sluit aan bij de officiële mindfulnesstraining volgens het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-programma. Dit 8-weekse programma is uitvoerig wetenschappelijk onderzocht. De effecten zijn significant voor wat betreft:
- Het verminderen van stressklachten.
- Het verbeteren van de omgang met werkdruk en spanning.
- Het ervaren van meer kwaliteit van leven.
Stress verminderen is zeer belangrijk voor goed functioneren
Langdurige stress zorgt voor veranderingen in de hersenen, waardoor mensen steeds langzamer herstellen van stress, een steeds sterkere stressreactie ervaren en gebeurtenissen steeds slechter kunnen overzien en hanteren. Functies die belangrijk zijn in het functioneren, zoals probleemoplossend vermogen, relativering, het bepalen van prioriteiten en overzicht houden, blijken bovendien bij stress minder goed te werken. Het leidt tot emotioneel en cognitief minder goed functioneren. Divers hersenonderzoek geeft zicht op het positieve effect van stress en mindfulness op de hersengebieden die te maken hebben met dit emotioneel en cognitief functioneren. Mindfulness blijkt het negatieve effect van stress op de hersenen te verminderen. Zelfs bij deelnemers zonder sterke stressklachten heeft mindfulness een positief effect op de gebieden die te maken hebben met emotioneel en cognitief functioneren (Davidson, 2012 en Hölzel, 2011).